• By admin
  • augusztus 8, 2018

Helyes táplálkozás a forró nyári hőségben is

Helyes táplálkozás a forró nyári hőségben is

Helyes táplálkozás a forró nyári hőségben is 805 564 admin

A nyaralás és egyéb szabadidős tevékenységek közben hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a helyes táplálkozást és kellő folyadék bevitelt.
Nem is sejthetjük közben mennyire megviseli szervezetünket ez az időjárás és milyen fontos hidratálnunk és megfelelő üzemanyaggal táplálnunk a gépezetet.
A hőség rendkívül megterhelő az emberi szervezet számára. Ha nem vigyázunk és tápláljuk helyesen, többek között migrén, szív-és érrendszeri panaszokhoz vezethet.Körültekintően kell lennünk a ruházatot, közlekedést és táplálkozást illetően is.

Nyáron szervezetünk energiaszükséglete csökken 10-15%-kal.
A nyaraláson elfogyasztott zsíros ételek hideg sörrel, ciderrel öblítve rossz közérzetet okozhatnak. Kalóriadús ételekkel terheljük szervezetünket, miközben már így is eleget küszködik az időjáráshoz való alkalmazkodással.
Ne terheljük nehezen emészthető ételekkel, válasszunk inkább gyümölcsöt, zöldséget és sovány húsokat és étkezzünk naponta minimum 3szor kisebb adagokat. A friss zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak olyan vitaminokat (különösen C-, E- vitamint) és olyan ásványi anyagokat, melyek segíthetnek a bőrünknek kivédeni egy részét a felé áradó káros napsugaraknak.
Vigyázzunk a készen vásárolt ételekkel, amik tartalmaznak bármilyen tejterméket, majonézt sajtot vagy húst. Hiába, ilyenkor különös figyelmet fektetnek az ételek hűtésére de jobb félni, mint megijedni.

Amennyiben főzésre, sütésre vetemedünk, javasolt hidegen sajtolt növényi olajokat használni zsír és egyéb opciók helyett.

Figyeljünk a kellő folyadékbevitelre is. A nagy melegben izzadunk akkor is ha csak leejtjük a kocsi kulcsot, egy nehezebb szatyrot cipelünk vagy gyorsabban sétálunk a megszokottnál. Mivel ezeken a napokon sokkal több folyadékot veszítünk, ennek pótlására is sort kell kerítenünk. Emellett a verejtékezéssel nem csak vizet, de fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket is veszítünk. Naponta legalább 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt.

Nem, ebbe sajnos a kávé nem számít bele, hiszen vízelvonó hatása van. Az sem igazán segít, ha folyadék gyanánt elfogyasztunk pár kupica sört és egy vodkaszódával vagy valamilyen cukros koktéllal öblítjük le nyaralás közben. Lehetőleg ennek a javasolt mennyiségnek a legnagyobb része hűtött víz legyen, esetleg cukrozatlan friss gyümölcsökből készült limonádé.A hideg mentatea kifejezetten jó szomjoltó lehet, a frissen préselt gyümölcs/zöldség lével pedig két legyet üthetünk egy csapásra.

Összeírtuk pár egyszerűen elklészíthető níári frissítő és ételötletet:

Cékla: A cékla az egyik olyan zöldség, melyben a legtöbb olyan elemet találjuk, mely elengedhetetlen szervezetünk számára ebben az időben. Sok benne a kálium, folsav, magnézium, vas és vitaminok. Rengeteg elkészítési formája létezik, de ha valami nagyon egyszerűt szeretnénk akkor a megvásárolt céklát vágjuk kis darabokra, majd bébi spenót vagy madársaláta kíséretében, egy kis dióval és camambert sajttal kiegészítve könnyű és gyorsan elkészíthető ebéd opció. Emellett a cékla levét is hasznosíthatjuk, hűtött limonádé formájában.

Málna, ribizli, eper, szeder, áfonya: ezek a piros gyümölcsök magas flavonoid tartalmuknak köszönhetően segítenek a bőrnek leküzdeni az UV sugárzás káros hatásait. Fogyaszthatjuk magában, hűtve, turmixolva vagy limonádéként. A mi személyes kedvencünk az áfonya smoothie hűtve, mandulatejjel és egy csipetnyi mentával.

Uborka koktél: Hideg vízbe szelj pár szelet kígyóuborkát és tedd a hűtőbe hűlni. Amikor fogyasztani szeretnéd dobj bele pár jégkockát és gondoskodj róla, hogy mindig kéznél van belőle legalább egy fél literes kis palacknyi. Frissítő és kellemes ízű. Emellett az uborka héjában rengeteg C vitamin található.

Cukkini: Roppant egyszerű köret bármilyen ebédhez, uzsonnához. Fogj egy cukkinit, hámozd meg és sajtreszelővel reszeld le. A végén egy spagetti tésztához hasonlító köretet kapsz, serpenyőben kicsit megforgatva sóval, borssal ízesítve egy könnyű és laktató ételt készíthetünk belőle.

Alma, barack, dinnye: Ezek a gyümölcsök szintén a szervezetünknek kedvező rostokat tartalmaznak. Készíthetünk belőle turmixot, gyümölcs salátát vagy fogyaszthatjuk csak úgy magában. Igazi ínyencség és könnyű ebéd lehet két almát gerezdekre vágni és mellé friss tonhalat fogyasztani.

A nyaralás és szabadság teljes élvezetéhez csak egy kis odafigyelésre van szükség, és biztosíthatjuk, hogy elég energiánk legyen úszni, túrázni vagy barnulni a tengerparton. iszen tudjuk, az is rendkívül fárasztó tud lenni. 🙂

 

Leave a Reply